Da li je mačija dlaka opasna po ljude?

Oct 28, 2017

Šta vi mislite da li je mačija dlaka opasna po život ljudi?

 Od davnina vlada uverenje da je mačija dlaka, za razliku od pseće, opasna po život ljudi. Stoga, postavlja se pitanje koliko je to zapravo tačno, a čini se da ne postoji vlasnik mačke koji se bar u jednom momentu to nije zapitao.

Odgovor na ovo pitanje je sledeći: nije tačno da je mačija dlaka opasna po ljude! Dlaka mačke, isto kao i dlaka psa, predstavlja neživu tvorevinu koja je sastavljena od keratina, a opasnost postoji samo onda kada u organizam čoveka dospe dlaka koja na sebi ima jaja parazita ili patogene mikroorganizme, što može da dovede do oboljenja osobe. Na primer buva je prenosnik pantljičare, a čovek se lako može zaraziti samo pod uslovom da proguta buvu. To nema apsolutno nikakve veze sa dlakom, već sa primerenom negom i higijenom mačke.

mačka-mačija-dlaka

Šta preduzeti?

Prevencija je, naravno, neophodna, jer jedino preventivnim davanjem različitih sredstava protiv parazita, možete da sačuvate kako zdravlje Vašeg ljubimca, tako i Vaše sopstveno zdravlje. Isto tako, redovnim četkanjem se skida višak dlaka i smanjuje njihov broj na nameštaju i generalno, u stanu. Postoje osobe koje su alergične na mačiju dlaku, međutim ako je neka osoba alergična i ako je po nju mačija dlaka opasna, to ne mora odmah nužno da znači da je mačija dlaka opasna i za osobu koja nije alergična.

 

 

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset četiri godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi.