Gojaznost kod pasa: Da li je prisutna i kako rešiti ovaj problem?

Nov 22, 2018

Gojaznost kod pasa je ubedljivo jedan od najvećih problema današnjice sa kojim se mogu suočiti naši kućni ljubimci, a samim tim i mi. Prema poslednjim podacima, u Srbiji od gojaznosti pati čak 59,5% pasa! Nažalost, ova pojava je sve češća u velikim, razvijenijim gradovima, gde su ljubimci neprestano zatvoreni u stanovima i bez preterane fizičke aktivnosti. Ovakav “razmaženi” način života, u kome vlasnici neprestano udovoljavaju svojim miljenicima, zapravo dovodi do kontraefekta: stvara se višak kilograma i gomilaju se masti, što se negativno odražava na opšte zdravlje psa.

U nastavku, ukazaćemo vam na simptome gojaznosti kod pasa, kao i na načine na koje možete sprečiti da Vaš ljubimac postane buca.

Simptomi

gojaznost-kod-pasa-merenje-psa

Kada je reč o gojaznosti, ona nije samo estetski problem jer može da dovede do čitavog niza zdravstvenih problema poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska, problema sa zglobovima i sl. Baš iz tog razloga, neophodno je neprestano paziti na fizički izgled Vašeg ljubimca.

gojaznost-kod-pasa-simptomi

Simptomi koji pokazuju gojaznost kod pasa su lako uočljivi jer se pretežno odnose na njegov fizički izgled: povećava se telesna težina, pojavljuju se masne naslage na telu, ljubimac se otežano kreće i brzo umara. Najveći broj ovih simptoma možete i sami da primetite, a najjednostavniji način da proverite da li je u pitanju gojaznost jeste da jednostavno opipate debljnu masnog tkiva u blizini grudnog koša. U slučaju da ne osećate rebra Vašeg ljubimca ispod dlana – reč je o gojaznosti. Samo nemojte odmah da paničite jer je svakako najbolji i najsigurniji način da to definitivno utvrdite jeste da odvedete psa kod veterinara gde će on ustanoviti tačan procenat masnih naslaga u telu i dati Vam savet o ishrani.

Uzroci

engleski-buldog-lezi

Različiti faktori mogu uticati na pojavu gojaznosti kod Vašeg ljubimca. Ponekad su to hormonski poremećaji ili poremećaji genetske prirode, ali najčešće u pitanju je neadekvatna ishrana i slaba fizička aktivnost.

Ova pojava je mnogo češća kod starih pasa jer oni sa godinama (što je i sasvim prirodno) postaju fizički neaktivniji. Međutim, to ne znači da je ovo stanje normalno, već bi najbolje bilo da potražite savet veterinara.

Kako lečiti gojaznost kod pasa?gojazan-mops

Srećom, gojaznost je moguće vrlo lako izlečiti, u samo nekoliko koraka i istrajnost:

  1. Neophodno je utvrditi trenutno stanje veterinarskim pregledom, pri čemu je poželjno uraditi biohemijsku analizu krvi ljubimca.
  2. Uz konsultaciju sa veterinarom, treba odrediti tačan cilj (broj suvišnih kilograma koje treba smanjiti).
  3. Zatim je potrebno započeti sprovođenje specijalnog režima ishrane, koji obuhvata ishranu zasnovanu na specijalnoj hrani koja je namenjena gubitku težine ili uobičajenoj hrani koja bi se konzumirala u manjim količinama i u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću (koja je takođe individualna i zavisi od karakteristika svakog psa).
  4. Poslednja, a može se reći i najbitnija faza/korak: održavanje telesne težine. U ovoj fazi, ljubimac je već naviknut na novi režim, te je sada neophodno samo da se taj režim podržava.

I za kraj, upamtite da je kombinacija dva faktora (adekvatne ishrane i redovne fizičke aktivnosti) najznačajnija za sprečavanje gojaznosti kod Vašeg ljubimca. Uz istrajnost, dobru volju i discipline, Vaš ljubimac će ponovo biti onaj stari, zgodni pas kakvog ga se sećate!

Srdjan Stojadinovic

Od malena ljubitelj kućnih ljubimaca, naročito pasa, čijem sam se čuvanju dresuri i psihologiji ponašanja posvetio u poslednje 4 godine. Volim putovanja, sport, fotografiju i prirodu.