Kako da komšije zavole Vašeg psa?

Dec 05, 2018

Sigurno ste barem jednom, kao vlasnik psa (naročito ukoliko živite u stanu), morali da se suočite sa negodovanjem Vaših komšija kojima (možda čak i sa razlogom) smeta Vaš ljubimac. Prilikom jednog istraživanja sprovedenog u Americi, čak 75% vlasnika izjavilo je da imaju osećaj kao da njihov ljubimac utiče na odnose sa komšijama.

Uvidevši ovo kao jedan od većih problema, odlučili smo da vam u ovom tekstu ponudimo 4 načina, na koja možete pomoći da Vaše komšije zavole Vašeg psa, čak i da ih učine svojim prijateljima.

  1. Tišina koja zlata vredi

Najveći broj ispitanika je izjavio da im najviše smeta lajanje psa. Psi obično laju kada im je dosadno ili kada se osećaju nesigurno/iznenađeno. To znači da se takvo ponašanje može kontrolisati. Igrajte se sa njim, preusmerite njegovu energiju na nešto pozitivno i veselo ili ga vodite u duge šetnje kako bi se vratili kući suviše izmoreni da bi lajali.

      2.Prvi utisak 

Ukoliko imate nove komšije, najbolji način da se zavole, jeste da ostavite dobar prvi utisak. Pre samog upoznavanja umirite psa i ne podvrgavajte ga stresnim situacijama. Možda ćete čak poželeti da date komšiji poslasticu koju će ovaj dati Vašem psu, jer će on na taj način naučiti da je komšija zapravo dobar.

Što je najvažnije, uvek ih upoznajte dok komšija stoji. U tom slučaju ukoliko se pas uznemiri, manje su šanse da će sagovornik biti povređen.

3.Kontrolišite vršenje nužde

Druga stvar koja najviše smeta komšijama jeste kada Vaš pas vrši nuždu kod njih ispred kapije/vrata. Srećom, ovo ponašanje se mnogo lakše kontroliše od prvog, jer u takvim situacijama uvek možete sa sobom nositi biorazgradive kesice. To takođe pokazuje Vašem komšiji da ste odgovorni i da uvek čistite „nered“ za svojim ljubimcem. Pored kesica, možete jednostavno da probate da izbegavate da se zaustavljate pored komšijskih vrata.

  1. Obuzdavanje

Poslednja stvar koja može jako iritirati Vašeg komšiju prilikom upoznavanja jeste ako se pas slobodno šeta i nije na neki način „obuzdan“. Veliki broj ljudi se, nažalost, boji pasa, stoga držanje psa na povocu u svojoj blizini znači da ste pažljiv komšija koji misli na druge.

Čak iako je pas dobro izdresiran, uvek se može naći neki okidač koji će mu na trenutak skrenuti pažnju i naterati ga da potrči ili skoči.

Sve u svemu, malo pažnje i truda će pomoći Vašem komšiji da postane dobar prijatelj Vašeg psa.

 

 

Srdjan Stojadinovic

Od malena ljubitelj kućnih ljubimaca, naročito pasa, čijem sam se čuvanju dresuri i psihologiji ponašanja posvetio u poslednje 4 godine. Volim putovanja, sport, fotografiju i prirodu.