Kako dresirati štene da vrši nuždu napolju

Feb 05, 2019

Prvi meseci života Vašeg psa (i generalno cela prva godina) su od velikog značaja za njegov dalji razvoj i napredak. Baš zato uspostavljanje poslušnosti i dresura, pored bezuslovne ljubavi i nege, igraju najbitniju ulogu u ovom periodu. Prethodne nedelje smo pisali o početnim koracima vlasnika kako dresirati štene, dok ćemo se ove nedelje baviti drugim, jednako značajnim pitanjem, a to je: kako dresirati štene da vrši nuždu napolju?

pas-vrši-nuždu-na-točku

Kako identifikovati signale da štene želi da vrši nuždu?

Ova vrsta „treninga“ mora početi što ranije, još po mogućstvu čim štene stigne kući. Dok su mali, psi često uriniraju (otprilike svaki drugi sat), stoga njihov uspeh u učenju dosta zavisi i od Vaše sposobnosti da otkrijete male signale koje oni šalju kada osete potrebu. Njihova potreba za nuždom se u većini slučajeva javlja nakon što jedu ili piju vodu, jer u tim trenucima obično osete potrebu za pražnjenjem. Vršenje nužde se obično lako naslućuje i uočava: ljubimac počinje da se ponaša anksiozno, da se vrti u krug i njuška sve moguće ćoškove kako bi pronašao adekvatno mesto da obavi nuždu. Svi ovi signali ukazuju na to da je pravo vreme da ga izvedete napolje, ali možete ih primetiti samo ukoliko pažljivo pratite njegovo ponašanje. Jedna od najbitnijih navika koju treba da razvijete u tome kako dresirati štene da vrši nuždu napolju, jeste stalno nadgledanje i praćenje njegovog ponašanja.

Komande

pas-gleda-uvis

Bilo da je napolju prehladno ili prevruće, naprosto je neophodno da štene izvedete napolje odmah nakon buđenja ili nakon što je jelo/pilo vodu. Kada izađete, nakon što pas obavi nuždu – pohvalite ga. Dajte mu neku poslasticu, oduševljeno mu pričajte i pokažite mu da je uradio dobru stvar. Međutim, ukoliko to ne učini, jednostavno ga ignorišite. Bez kazne, ali i bez nagrade.

U slučaju da pronađete jednu „baricu“ kući (što će se vrlo verovatno desiti, i to ne samo jednom), nemojte ga grditi. To možete uraditi tek kada ga uhvatite na delu. U suprotnom, Vaša grdnja neće imati nekog preteranog efekta, jer pas neće povezati situaciju i neće znati zbog čega ga kažnjavate.

pas-vrši-nuždu-na-pelenu

Korišćenje pelena ili novina

Ova vežba je najpogodnija za jako mlade pse, kao i za rase koje su manjeg rasta. Njen cilj je da se ljubimac nauči da obavlja nuždu na jednom mestu – na pelenama/novinama. Kada vas uspešno poslušaju i obave sve tamo gde treba – pohvalite ih, i obrnuto, ukoliko to ne učine – ignorišite. Vremenom pomerajte novine bliže vratima, a ukoliko imate dvorište, nakon određenog vremena iznesite ih tamo.

Štenad obavljaju nuždu u proseku 12 puta dnevno (a nekada čak i više), što dovoljno govori o značaju ove tehnike.

Kako da se nosite sa „incidentima“ u stanu/kući

 Ukoliko je Vaš ljubimac obavio nuždu u kući, nemojte se ljutiti na njega, jer se to sigurno nije desilo namerno. Obavezno uvek očistite dobro pod, kako biste neutralisali mirise, u suprotnom, štene će nastaviti da obavlja nuždu na istom mestu.

Uspostavite rutinu

pas-napolju-u-šetnji

Učenje svog ljubimca da obavi nuždu napolju predstavlja jedan od bitnih sastavnih delova njegove dresure, a način na koji ga dresirate i učite je od velikog značaja za vaš dalji međusobni odnos. Upamtite da je održavanje rutine najbitnije, i ukoliko se pridržavate već naučenih i proverenih stvari Vaše štene će vrlo brzo naučiti da se nužda obavlja napolju, a Vi ćete uživati u čistom stanu. Samo nastavite sa ovom rutinom, dok ne budete u potpunosti sigurni da je Vaš pas savladao ovu naviku odlaska u toalet napolju.

Srdjan Stojadinovic

Od malena ljubitelj kućnih ljubimaca, naročito pasa, čijem sam se čuvanju dresuri i psihologiji ponašanja posvetio u poslednje 4 godine. Volim putovanja, sport, fotografiju i prirodu.