Kako naučiti psa koji je usvojen da ponovo voli [POSTEPENI KORACI]

Nov 12, 2018

Nažalost, život nekad ume da bude izuzetno surov. Prema podacima, godišnje u svetu bude napušteno i do nekoliko miliona pasa i mačaka. To je ogroman broj nedužnih bića ostavljenih na milost i nemilost ulici, razočaranih u svet oko sebe, a prvenstveno u nas – ljude, koji smo dopustili da im se tako nešto dogodi.

Srećom, u moru loših stvari može se dogoditi i neka lepa: da ljubimac konačno pronađe svoj pravi dom. Neki vlasnici imaju sreće da adaptacija novog člana njihove porodice bude brza i „bezbolna“, dok se neki drugi godinama bore da osvoje ljubav svog novog prijatelja. Ukoliko se pronalazite u ovoj drugoj grupi, onda je ovo pravi tekst za vas, jer ćemo se potruditi da u nastavku damo nekoliko praktičnih saveta o tome kako naučiti psa, tj pospešiti prilagođavanje, oterati strahove i pomoći ljubimcu da ponovo voli.

Kako to izgleda iz perspektive Vašeg ljubimca?

tužan-pas-kako-naučiti-psa-da-ponovo-voli

Zamislite da se jedno jutro budite i sve oko vas je mnogo drugačije u odnosu na ono na šta ste navikli. Porodica sa kojom ste živeli do tada – više ne postoji. Vaš krevet, stvari, sve je nestalo… Zatvoreni ste. Ukoliko imate sreće, neko dođe da vas poseti i odvede u šetnju. Ostatak dana možete samo da ležite i čekate da se nešto dogodi.

Ovako izgleda dan jednog ljubimca u prihvatilištu za napuštene životinje.

A sada zamislite da ste tu stigli nakon što ste nedeljama ili čak mesecima (a u najgorem slučaju i godinama) lutali ulicama (zato što su vas npr. isterali iz kuće). To je pravi začarani krug života bez ljubavi, topline i porodice.

Onda, jednog dana kod vas dođu neki ljudi. Odvedu vas u šetnju. Sledeće čega se sećate je da ste u kolima, a kada izađete, život je opet drugačiji.

Mirisi su drugačiji.

Pravila života su drugačija.

Ljudi su drugačiji.

Kako da poverujete ovim novim ljudima koji su vam potpuno nepoznati? Šta ako vas i ovoga puta napuste, kao i svi prethodni?

Nakon svih razočarenja koja vam je priredio život, kako da ponovo naučite da volite?

Prvi koraci kako naučiti psa da ponovo voli

bigl-pas-leži

Svakog dana, hiljade životinja dospeju u ovaj krug. Neki od njih i po nekoliko puta, a svaki sledeći je sve teže poverovati u to da će se napokon pronaći neko ko će ih zauvek voleti.

Rešavanje ovog problema može biti dugotrajan i naporan proces, ali uz strpljenje, razumevanje i adekvatnu negu možete povratiti svom novom ljubimcu veru u ljude i naučiti ga da ponovo voli.

 

  1. Ostavite ljubimcu prostora jer je jedna od najčešćih grešaka vlasnika upravo ta što obraćaju previše pažnje na svog novog psa (što naravno, ne znači da treba potpuno da ga ignorišete). Za većinu njih (koji, da podsetimo, pate od anksioznosti), Vi ste samo još jedna strašna stvar. Uspostavljanje veze mora biti postepeno. Ne primoravajte ga da spava sa vama u krevetu i da bude stalno u vašoj blizini. Najbolje je da ga jednostavno ostavite na miru, kako bi se samostalno polako navikao na Vaše postojanje.
  2. Pustite ga da sam pokuša da započne interakciju sa Vama. Najbolje je da sačekate da Vam ljubimac sam priđe kada se oseti dovoljno opuštenim. Ne pokušavajte da ga grlite, mazite po ušima ili glavi jer će ga to samo dodatno uplašiti i osećaće se kao da je ponovo zarobljen. Najbolje je da ga mazite po leđima. Pored toga, ne dopuštajte nepoznatima da diraju Vašeg psa ukoliko on to sam ne zatraži.
  3. Izbegavajte neprijatna iskustva tokom šetnji. Kako biste pomogli svom ljubimcu da stekne osećaj sigurnosti, neophodno je izbegavati stresne situacije. Za početak, najbolje je da ga vodite u šetnju na nešto mirnija mesta, u blizini mesta stanovanja. Postepeno ga vodite malo dalje, na mesta gde ima više buke. Do tada, obavezno nosite sa sobom u šetnju poslastice, da ga počastite i umirite u slučaju da se dogodi nešto nepredviđeno.
  4. Igrajte se sa Vašim psom. Na taj način, osim što razvijate njegove sposobnosti, razvijate i osećaj pripadnosti. Kroz igru (koja uključuje i nagrade), pokazujete da Vam je stalo i da želite da mu budete prijatelj.
  5. Druženje sa drugim psima. Ne zaboravite da osim što je on Vaš prijatelj, on je takođe i pripadnik određene vrste, što znači da mu je neophodno da se druži i sa drugima, sličnim njemu. Tokom šetnji, polako ga uključite i u druženja sa ostalim psima, kako bi stekao nove prijatelje i osećao se poželjno.

    srećan-pas-se-igra

Nadamo se da vam se dopao tekst i iskreno se nadamo da će nekome od vas ko je usvojio ili planira da usvoji psa pomoći kako bi se Vaš pas privikao na što bezbolniji način na Vas i okruženje u koje je došao.

 

 

Srdjan Stojadinovic

Od malena ljubitelj kućnih ljubimaca, naročito pasa, čijem sam se čuvanju dresuri i psihologiji ponašanja posvetio u poslednje 4 godine. Volim putovanja, sport, fotografiju i prirodu.