Kako naučiti psa na povodac brzo i bez muke

Feb 22, 2019

Poznato je da psi obožavaju šetnje. Međutim, može ih iznenaditi trenutak u kome želite da ih zakačite za nešto njima nepoznato i novo, i da na neki način upravljate njihovim kretanjem. Ukoliko oseti ugroženost, štene će poželeti da se brani: bežanjem, trzanjem, a možda Vas čak i gricne. Upoznavanje psa sa povocem mora biti „bezbolno“, a ovaj oblik šetnje je najbezbedniji – smanjuje mogućnost da će Vaš ljubimac pobeći ili biti ukraden (što se nažalost neretko dešava). Zato sa Vama u nastavku teksta delimo praktične savete i konkretne korake kako naučiti psa na povodac i olakšati odlazak u šetnju i njemu, a i sebi.

psi-na-povocu-francuski-buldog

Kada je potrebno početi sa učenjem psa na povodac?

Mnogi vlasnici često greše kada razmišljaju o tome kada je potrebno da počnu sa učenjem njihovog psa da ide na povocu. Istina je da sa tim treba početi onog trenutka kada i pas generalno krene da izlazi napolje. Bez obzira na rasu psa, on se izvodi tek 20-tak dana posle revakcinacije, što je negde sa oko tri i po meseca, jer se tek tada smatra da je organizam psa stekao dovoljno jak imunitet na spoljašnje uticaje.

Izbor odgovarajućeg povoca

Biranje povoca predstavlja prvi korak ka kvalitetnoj šetnji sa Vašim ljubimcem. Srećom po Vas, danas na tržištu postoji njihov ogroman izbor, te lako možete pronaći ono što Vam je potrebno.

Prvi povodac Vašeg šteneta mora biti pre svega udoban: prilagođen njegovoj težini i veličini, kako ga ne bi žuljao i čupao mu dlaku. Drugi kriterijum za izbor je njegova dužina. Za početak uzmite što kraći povodac, kako bi Vaša kontrola nad kretanjem bila potpuna. Kako vreme bude odmicalo, uspećete da prepoznate pravi trenutak za kupovinu novog, dužeg povoca.

Da li je bolje kupiti povodac za psa ili am?

Mnogi misle da je svejedno za koji od ova dva proizvoda se odlučili u početku i kako nema razlike, jer je pas mali. E pa, dreseri pasa ne misle tako. Ono što oni iznose kao argument, jeste to, da je teže naučiti psa da pređe na am, ako je prethodno naučen na povodac. Am, takođe, može prouzrokovati blage deformitete u hodu psa, jer dok su mali i vuku, vuku “pogrešno” i samim tim nepravilno hodaju. Am jeste lakši za vlasnike, ali u samom početku za pse svakako nije. Samim tim naš predlog za početak jeste povodac.

„Upoznavanje“

Neka sam problem kako naučiti psa na povodac teče lagano i neka se rešava korak po korak. Za početak, pustite psa da onjuši povodac. Na taj način on će se „upoznati“ sa njim i ostvariti prvi kontakt koji je jako bitan. Proces prilagođavanja možete početi sa ogrlicom koju ćete mu staviti oko vrata za vreme igre, ishrane i ostalih “lepih” trenutaka u stanu koji inače pozitivno utiču na njega. Nakon toga, zakačite povodac za njegovu ogrlicu, pustite ga da bude malo tu i da visi koji minut, dajte psu poslasticu, a zatim ga skinite. Ovo ponovite nekoliko puta kako bi pas stekao pozitivnu asocijaciju na povodac.

Nakon određenog vremena praktikovanja ove prve vežbe, sledeća vežba kako naučiti psa na povodac je: zakačite povodac i šetajte štene po kući/stanu. Vodite ga kroz prostorije koje poznaje i u kojima se oseća sigurno i udobno. To će umanjiti strah koji kod njega postoji, a uz ukusnu poslasticu koju mu date nakon takve šetnje, sigurno ćete biti za još jedan korak bliži tome kako psa naučiti na povodac, što je zapravo vaš glavni cilj! Posle nekoliko ponavljanja pas će veselo hodati sa povocem, ali je važno da ne zaboravite, da kada prekidate vežbu odmah skinete povodac i ogrlicu. Isto tako ih stavljajte samo kada vežbate kako bi on povezao povodac sa nečim lepim.

devojka-i-pas-labrador

Pređite na glavni izazov

Kada savladate „kućnu“ šetnju, postepeno počnite da izlazite van. Šetajte psa po dvorištu ili ispred zgrade, tek toliko da ga još malo naviknete na povodac. Zvukovi i mirisi koje oseti probudiće u njemu radoznalost, poželeće da vidi/oseti/onjuši još više, a kada se to dogodi (što nimalo nije teško prepoznati), znaćete da je došlo pravo vreme za početak ozbiljne šetnje na povocu izvan poznatog kruga.

Bitno je da kada krenete, šetnju završite pre nego što se štene umori, jer će mu to opet stvoriti negativnu asocijaciju na povodac.

Takođe, kada krenete u prvu šetnju, najbolje je da to bude uveče kada na ulici nema mnogo stvari koje mogu da ga zaplaše, a tek nakon par izlazaka ga postepeno privikavajte na prolaznike, druge pse, automobile… Ukoliko dođe do toga da se pas nečega uplaši, odmah čučnite pored njega, pomazite ga i tepajte mu kako bi se on opustio i stekao sigurnost u okruženje.

Potencijalne teškoće tokom šetnje

Štenad koja prave probleme prilikom šetnje na povocu, obično se mogu podeliti u dve grupe:

1. Kako naučiti psa na povodac ukoliko vuče

Štene koje vuče povodac dok šetate je jako energično i jedva čeka da upozna svet oko sebe. Kada su ovakvi psi u pitanju, vežba kod kuće je najbitnija od svega. Šetajte ga kroz dvorište/hodnik održavajući povodac kratkim, uz komandu „Idi“, ili “Pored”. Jako je važno držati se jedne glasovne komande i nju mu ponavljati kada od njega zahtevate da nešto uradi. Dobar trik je takođe tapšati se po butini kako biste psu stavili do znanja da treba da ide uz vašu nogu, ili staviti kesu sa poslasticama u vaš džep, kako ne bi išao ispred vas. Postepeno popuštajte povodac, a kada pas prošeta bez trzanja, nagradite ga poslasticom i pohvalite ga. Ukoliko se opet uznemiri i počne sa trzanjem, obustavite šetnju i sačekajte dok se ne smiri. Ovu vežbu je najbolje praktikovati kada je pas već potrošio mali deo svoje energije jer će tada biti umorniji i poslušniji.

pas-na-povocu-leži-rotvajler

2. Kako naučiti psa na povodac ako on odbija da šeta i ako se ukopa

Neki psi, naprosto odbijaju da šetaju na povocu. I koliko god da se vlasnik trudi da ga pokrene, koje god trikove da koristi, to jednostavno nije moguće. Jedino što mu pada na pamet jeste da ga samo podigne sa zemlje i odnese kući.

Potrebno je da budete strpljivi i dobri prema štenetu. Postoji jednostavno objašnjenje za ovakvo njegovo ponašanje: Uplašen je!

Kod kuće, samo nastavite da vežbate sa psom šetnju na povocu. Uvek se pobrinite da je pas nagrađen za svoje dobro ponašanje. Ukoliko se Vaš ljubimac plaši spoljih zvukova i mirisa, možda biste trebali da se prvenstveno pobrinete za to da mu postepeno predstavite spoljašnji svet, pre nego što ga uopšte izvedete u šetnju. Ono što je jako važno jeste to da svaku uspešnu vežbu učenja psa na povodac, kao i sve ostale vrste dresure završite lepim rečima kao i igrom, kako bi vaš pas uživao slušajući vaše komande. Ukoliko imate problema sa tim kako dresirati štene da vrši nuždu napolju imamo već spreman za vas jedan tekst na tu temu, kao i tajne početnih koraka vlasnika kako dresirati štene, koji vam mogu pomoći ukoliko imate te probleme sa psima. Srećno i pišite nam da li vam je neki od ovih koraka značio 🙂

Srdjan Stojadinovic

Od malena ljubitelj kućnih ljubimaca, naročito pasa, čijem sam se čuvanju dresuri i psihologiji ponašanja posvetio u poslednje 4 godine. Volim putovanja, sport, fotografiju i prirodu.