Linjanje Pasa: Sve Što je Potrebno da Znate

May 01, 2020

Linjanje kod pasa je prirodan proces.

Na taj način psi gube staru i oštećenu dlaku, a količina i učestalost linjanja zavisiće od velikog broja faktora kao što su rasa, zdravstveno stanje ili godišnje doba.

Prvi korak je najvažniji, zato, pre nego što uzmete psa, dobro razmislite koliko vremena i novca ste spremni da uložite na čišćenje nameštaja i profesionalni gruming.

zlatni-retriver-nasmejan-u-kući-sedi

Ovaj tekst namenjen je onim vlasnicima koji se svakodnevno suočavaju sa realnošću zvanom “prekomerno linjanje pasa”.

Ta realnost ume da bude poprilično neprijatna i naporna. Ipak čišćenje zahteva dosta vremena, a dlake se nalaze svuda: od kuhinje do spavaće sobe.

Objasnićemo vam razloge i ukazaćemo na najbolje načine borbe sa ovom pojavom (što naravno ne znači da ćete moći da je sprečite).

Zašto se vaš pas linja?

Kada je u pitanju linjanje kod pasa, pre svega, važno je da prihvatite činjenicu da se svi psi linjaju, osim onih koji uopšte nemaju dlaku.

U pitanju je normalan proces, koji nije prirodan samo za pse već i za ljude.

Linjanje pasa je zapravo proces obnavljanja dlake, jer se na taj način pas oslobađa oštećene, ostavljajući mesto za novu dlaku.

Razloga za gubljenje dlake je mnogo, ali mi za vas izdvajamo nekoliko najučestalijih.

Rasa ima veliki uticaj na linjanje pasa

Verovali ili ne, linjanje velikim delom zavisi od rase vašeg psa.

Uzmite u obzir da se neki psi linjaju manje, a neki više, što zavisi od tipa dlake.

Recimo engleski buldog, čau čau ili nemački ovčar spadaju među rase koje se učestalo linjaju, dok se maltezeri ili jorkširski terijeri gotovo uopšte ne linjaju.

čau-čau-pas-rasa-chow-chow-u-parku

To znači da je veoma važno da se dobro informišete o rasi psa koju imate/želite da imate, jer je to jedini način da saznate da li vaš ljubimac ima predispozicije za učestalije linjanje.

Sezonsko linjanje kod pasa

Generalno, najveći broj rasa se mnogo više linja sezonski: i to na proleće i jesen. Ovakva vrsta linjanja predstavlja reakciju psa na temperaturne promene.

Tokom proleća, psi se linjaju kako bi se oslobodili viška dlake i dobro pripremili za letnje vreme.

Sa druge strane, tokom jeseni ljubimci odbacuju svoju “letnju” dlaku, menjajući je za topliju, zimsku.

Većina rasa ima duple slojeve dlake: gornji - koji vidite i osećate kada dodirujete svog ljubimca i podlaka - koja je kraća i mekša.

Ovo znači da se ne linjaju svi psi isto. Recimo ši cu i bišoni imaju manje podlake, zbog čega se tokom sezone manje linjaju.

pas-bišon-sedi

Zdravstveno stanje utiče na linjanje

Iako predstavlja prirodnu pojavu, ponekad linjanje pasa može ukazivati na neke ozbiljnije zdravstvene probleme koje vaš ljubimac može imati.

Stoga, ukoliko primetite prekomernu količinu dlaka u vansezonskim periodima, odvedite psa kod veterinara kako biste odredili šta može biti tačan uzrok (obično se radi o gljivičnoj infekciji ili alergijskoj reakciji).

Kako kontrolisati i smanjiti linjanje kod pasa?

Jedna od najčešćih nedoumica svih vlasnika kada je u pitanju linjanje pasa koliko traje ceo proces i kako ga kontrolisati ili smanjiti.

Iako na prvi pogled deluje kao nemoguća misija, linjanje vašeg ljubimca je moguće držati pod kontrolom ili bar znatno uticati na njega.

Evo i nekoliko bitnih smernica kako da uspešno iskontrolišete linjanje vašeg psa.

Izaberite dobru četku

U zavisnosti od tipa dlake i rase vašeg psa, verovatno ćete morati svakodnevno da izdvojite nešto vremena za četkanje(10 min dnevno).

Stoga, jako je važno da izaberete dobru četku za ljubimca.

  • Četka sa prirodnim čekinjama - iako je jednako dobra za sve tipove dlake, pošto ima nešto širi razmak i duže čekinje, najpogodnija je za pse sa dužom dlakom.
  • “Pin brush” četka - najbolja za pse srednje ili duže i kovrdžave dlake.
  • “Slicker” četka - napravljena od sitnih, žičanih čekinja, savršena je za uklanjanje upetljane, ostarele dlake.
  • Češalj - masira kožu vašeg ljubimca i pomaže pri uklanjanju mrtve dlake sa kratkodlakih pasa.

Pronađite savršeni furminator

Bez obzira na to da li se vaš pas linja tokom cele godine ili samo sezonski, furminator je definitivno jedna od stvari koja vam je neophodna kako ne biste jurili opale dlake po kući.

četkanje-nemačkog-ovčara-furminator-za-pse

U pitanju su četke koje mogu smanjiti linjanje pasa i do 90%.

On uklanja mrtvu i nepotrebnu dlaku, na taj način znatno vam olakšavajući posao.

Neka zdrava ishrana bude prioritet

Pas koji ima kompletnu i izbalansiranu ishranu, unosiće u organizam sve neophodne vitamine i minerale koji su mu potrebni za jačanje dlake i njenog korena.

Obavezno se posavetujte sa veterinarom oko ishrane i eventualnih dodataka jelima koji mogu dodatno poboljšati imunitet vašeg ljubimca.

Uvećajte unos vode

Ukoliko se vaš pas prekomerno linja, možda biste hteli da obratite malo više pažnje na njegovu činiju sa vodom.

Nepisano je pravilo da pas treba da popije oko 30 grama vode po kilogramu telesne težine u toku dana.

To znači da bi pas koji ima oko 4-5kg trebao da popije dnevno nešto više od jedne čaše vode.

Dehidriranost može biti jedan od razloga za preterano linjanje ljubimca.

Linjanje kod pasa je problem sa kojim se suočavaju svi vlasnici, nezavisno od rase njihovog ljubimca.

Neki to sa lakoćom prihvataju, dok kod drugih to izaziva problem (najčešće povezan sa činjenicom da je češće potrebno održavati higijenu kuće nego inače).

Prekomerno linjanje kod pasa

Normalno linjanje kod pasa treba da traje relativno kratko(do 20 dana). Međutim, ukoliko linjanje traje duže, to može biti znak da vas pas ima neke probleme.

U svakom slučaju, ukoliko je prisutno prekomerno linjanje, veoma je važno da posetite veterinara koji će vam posavetovati šta dalje da preduzmete.

Uzroci prekomernog linjanja mogu biti: manjak aktivnosti i kretanja, stres, poremećaj hormona, nedostatak nekog od vitamina, pad imuntiteta, nezdrava i nepravilna ishrana.

Sa druge strane, ako je linjanje sezonskog karaktera, najvažnije je da budete strpljivi i da se redovno pridržavate navedenih stvari, kako biste sebi olakšali taj period.

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset četiri godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi.