Prehlada kod pasa, kašalj- simptomi, lečenje i preventiva

Mar 18, 2018

Upravo po promenljivom jesenjem vremenu, kada dođe do naglog zahlađenja i promene temperature, kada počnu padavine, psi su osetljiviji nego inače, kao i ljudi, samim tim i prehlada kod mnogih pasa postaje uobičajena stvar.

Sama činjenica da ih izvodite napolje i da oni po betonu, koji je do skoro bio vreo, sada moraju da hodaju iako je on hladan i mokar, govori vam da je njihov imuni sistem doveden pod test.

Iako su psi mnogo izdržliviji i otporniji od ljudi, kod pojedinih, naročito osetljivijih rasa, to je slično kao kada bi mi svakodnevno hodali bosi po stanu.

Da li psi i kako mogu da se prehlade?

Naravno. Samim tim što su psi kao bića više izloženi bakterijama i ostalim mikroorganizmima u odnosu na ljude, govori nam da oni svakodnevno biju bitku da ostanu zdravi tokom promenljivog vremena.

I psi isto kao I ljudi, poseduju svoj imunitet koji u određenim situacijama i pod izloženošću raznim klimatskim I životnim faktorima, može da oslabi i da se pas prehladi.

Hladno vreme, vlaga i česte promene temperature su upravo periodi kada se načešće naši psi prehlade.

I ko još voli da bude bolestan? Niko, pa ni psi. Kao kod ljudi, tako i kod pasa moramo da znamo da prepoznamo simptome prehlade i da na vreme reagujemo.

Nijedan vlasnik, pa ni mi, ne bi voleo da dovede svog ljubimca u situaciju da pati i da se muči sa određenim problemom.

psi-u-snegu-igra

Simptomi prehlade kod pasa

Pas koji ima neki zdravstveni problem, poput prehlade, ili određene bolesti, može pokazivati veliki broj različitih simptoma, što znači da je veoma važno na vreme ih prepoznati, otkriti i reagovati.

Najčešći simptomi prehlade kod psa su obično kijanje, kašalj, curenje iz nosa, povišena temperatura, umor tj. slaba fizička aktivnost, neraspoloženost ljubimca, gubitak apetita itd.

Takođe jedan od simptoma prehlade i bolesti kod pasa, koji se može pojaviti jeste izbegavanje čvrste hrane i izbor tečnije ishrane.

Ovaj simptom obično ukazuje na problem sa respiratornim organima (tj. na prehladu) gde najčešće zahvata prednje disajne puteve, međutim ukoliko se ne tretira na pravi način i ne leči, može se proširiti i na pluća i izazvati dodatne komplikacije.

prehlada-kod-pasa-bolestan-pas

Temperatura kod psa

Normalna temperatura kod pasa je uglavnom između 37,7 i 39 stepeni, dok kod štenaca može biti i nešto viša, između 38,5 i 39,5.

Psima ovo nije baš omiljeni pregled, ali iskreno govoreći ni ljudima, međutim jedino tako možete početi sa proverom zdravstvenog stanja vašeg psa.

Prehlada kod pasa ili bolest može (mada i ne mora) da bude praćena povišenom temperaturom.

Ukoliko Vaš ljubimac ima visoku temperaturu, postoji velika verovatnoća da će izbegavati hranu uopšte, a ne preferirati samo tečnu.

Kod najzapuštenijih slučajeva javljaju se jak kašalj, apatija, kao i potpuno odbijanje hrane.

Kako da prepoznate kada pas ima temperaturu i kako da se ponašate u skladu sa tim?

Posmatranjem vašeg psa i njegovog uobičajenog ponašanja, znaćete kada nešto nije u redu sa njim.

Obično kada je pospan, kada nije raspoložen za igru, kada je previše miran ili konzumira često vodu, to može biti znak da je njegova temperatura povišena ili da nije sve u redu sa njim.

Takođe, možete proveriti hidriranost tako što ćete uhvatiti njegovu kožu na vratu i blago je podići.

Ukoliko se brzo vrati u normalno stanje to znači da je pas hidriran. Ukoliko ostane u izvučenom položaju i usporeno se vraća, velika je verovatnoća da vaš pas nije dovoljno hidriran.

Ono što je važno jeste da svom psu ne dajete antibiotike na svoju ruku, jer kada su doze leka u pitanju, sigurno vam nije do igre sa tim.

Zbog toga ne treba sami da procenjujete koju dozu leka mu možete dati, već se prvo konsultujte sa veterinarom ili ga jednostavno odvedite na pregled.

Kašalj kod pasa

Takođe, jedan od čestih simptoma koji može ukazivati na prehladu kod vašeg psa jeste suv i veoma glasan kašalj.

Možda će vam izgledati kao da se vašem psu nešto zaglavilo u grlu i da mu smeta.

Međutim taj kašalj može biti uzrok iritacije grla, međutim može biti i duboko iz pluća.

Kašalj kod pasa može biti izazvan različitim uzrocima, koji mogu varirati od obične prehlade, preko virusnih infekcija, migrirajućih glista pa sve I do bolesti srca.

Od skoro, u Srbiji se pojavio sirup VeTussin koji predstavlja jedini veterinarski sirup za ublažavanje negativnih posledica kašlja.

Kijavica kod pasa

Kijanje kod psa uglavnom nije razlog za zabrinutost, naročito ukoliko traje kratko.

Međutim ukoliko se to dešava iz dana u dan duži vremenski period(preko 7 dana), bilo bi poželjno posavetovati se sa veterinarom.

Može da se desi da je pas udahnuo nešto što mu smeta zaglavljeno u nozdrvama i da ga to iritira i stvara mu nelagodu u nosu.

Psi koji borave u stanu često preko zime imaju problema sa kijanjem zbog promene temperature i osetljivosti sluzokože koja je osetljiva kod njih.

Takođe, kijanje se može javljati I kao posledica alergije, ali i stresa.

Topao savet jeste da, nikada ne treba isključiti i mogućnost da je reč o bakterijskoj i virusnoj infekciji koje mogu da dovedu do upale sluzokože nosa, pa čak i da budu simptom zaraznih bolesti.

Povraćanje kod pasa

Povraćanje i mučnina takođe mogu da budu jedan od simptoma prehlade kod pasa.

Ovaj simptom ume često da zavara vlasnike, nateravši ih da pogrešno pomisle da se radi o problemu sa želucem ili da je pas pojeo nešto što mu ne odgovara.

Postoje brojni uzroci i jako je teško odrediti onaj pravi koji je prouzrokovao povraćanje kod psa kako bi se odredila tačna terapija.

Zbog toga, jako je važno da psa neko posmatra kako bi pomogao veterinaru pri uspostavljanju dijagnoze.

Kod povraćanja, potrebno je obratiti pažnju na: • Učestalost povraćanja • Okolnosti u kojima dolazi do povraćanja • Da li je prisutan i proliv • Dehidriranost • Letargija • Krv u ispovraćanom sadržaju • Gubitak težine • Gubitak apetita • Odbijanje hrane i vode • Povećano mokrenje

Nije čudno kada ljubimac povremeno povrati jednom ili dva puta, bez drugih simptoma bolesti I da nakon toga izgleda dobro.

Zbog svoje prirodne radoznalosti, psi često umeju da pojedu nešto što ne bi trebali, pa ih iz tog razloga treba I dobro nadzirati.

Ukoliko pojedu nešto što im ne odgovara, mogu nadražiti želudac, što će izazvati povraćanje.

Međutim, učestalo povraćanje može biti simptom osnovne bolesti, stoga je potrebno lečiti ga.

Akutno povraćanje koje se javlja sa drugim simptomima, kao što su pospanost ili proliv je razlog za zabrinutost i ukoliko dođe do nje, potrebno je vašeg psa odvesti kod veterinara.

Proliv kod pasa

Nije ni čudo što je dijareja jedan od najčešćih problema kod pasa.

Ona sama po sebi ne predstavlja bolest, ali može predstavljati znak velikog broja različitih oboljenja.

Neka od tih oboljenja mogu biti izuzetno opasna po psa.

Uzroci pojave proliva kod pasa mogu biti: • Netolerancija na hranu (alergijske reakcije, neispravna hrana) • Razne virusne bolesti • Crevni paraziti (gliste, pantljičare) • Bakterijske infekcije • Trovanja (otrovi protiv glodara, biljke, lekovi, hemijska sredstva) • Upotreba lekova (antibiotici, nesteroidni antiinflamatorni lekovi, lekovi za srce) • Promena hrane • Stres

U zavisnosti od uzroka oboljenja mogu zavisiti učestalost i obim proliva.

Nekada je u pitanju samo ređa stolica u slučaju crevne infekcije parazitima ili neadekvatna hrana koju je pas konzumirao.

U ostalim slučajevima dešavaju se učestale i dugotrajne dijareje koje mogu dovesti do dehidratacije, gubitka telesne težine itd.

Naročito opasne vrste proliva kod pasa su u slučaju virusnih oboljenja ili zaraze kao što je štenećak ili parvoviroza, gde obično dolazi do velikog napora i iscrpljivanja organizma, a često i do fatalnih ishoda.

Uglavnom su ovim ugroženi štenci, mladi psi ili stariji sa slabim imunitetom koji nisu vakcinisani po propisima.

Svaki od ovih proliva može se širiti dalje ka drugom psu, stoga je jako važno vašeg psa izvoditi napolje tako da nema kontakta sa drugim psima.

Ukoliko dođe do učestalog proliva, praćenog gubitkom energije i dehidratacijom, potrebno je psa što pre odvesti kod veterinara i lečiti ga.

Lečenje prehlade kod pasa

Lečenje zavisi od faze u kojoj se bolest nalazi.

Uglavnom se pribegava klasičnom lečenju antibioticima, a da li će terapija biti injekciona ili tabletama, zavisi od toga koliko je problem ozbiljan.

U svakom slučaju, ukoliko uočite da je problem ozbiljan, nikako ne pokušavajte da ga rešite na svoju ruku, već idite direktno kod veterinara, koji će Vam najbolje pomoći da ga rešite i prepisaće Vam najbolju terapiju za Vašeg ljubimca.

Prvenstveno, jako je važno da vaš pas za vreme lečenja ne dolazi u dodir sa nekim drugim psom, jer bi to moglo zakomplikovati situaciju i pogoršati stanje.

Takođe, ukoliko je napolju previše hladno, preporučljivo je da psa izvodite samo na kratko kako bi obavio svoje potrebe i obučenog i utopljenog tako da mu ne bude hladno.

Takođe, važan korak jeste da pri lečenju prehlade kod psa prostorija u kojoj se on nalazi bude dobro provetrena.

Neprovetrena soba u kojoj je vazduh zagušljiv i zagađen može samo da pogorša prehladu i da oduži oporavak vašeg psa.

Potrebno je redovno luftirati prostoriju kako bi vazduh bio svež i kako bi vaš ljubimac imao dovoljno čistog i svežeg vazduha.

Zatim, ukoliko je vaš pas prehlađen, u njegovu ishranu neophodno je uvesti proizvode koje su bogati vitaminima i mineralima.

Moguće je ubaciti i dodatke ishrani koji sadrže ove hranljive materije kako bi imunitet vašeg psa ojačao i kako bi se on što pre oporavio.

Ukoliko je vašem psu ishrana uvek jednolična i ako ne vodite računa o njoj, tako da nije bogata mineralima i vitaminima, onda ni sam imunitet vašeg psa nikada neće biti dovoljno jak da se odupre raznim prehladama i bolestima.

Stoga o ishrani vašeg psa, potrebno je uvek voditi računa da ona bude zdrava čak i kada je vaš pas zdrav.

Med sa propolisom pokazao se kao odličan lek protiv kašlja i prehlade i možete ga davati vašem psu.

Takođe, potrebno je povećati unos tečnosti koju možete davati u obliku mlake supe ili jogurta ali koji nije izvađen direktno iz frižidera.

Takođe, prehlada kod pasa mora se na vreme lečiti kako ne bi dovela do upale pluća i ukoliko primetite neke od simptoma gore pomenutih, ne oklevajte da vašeg psa odvedete kod veterinara.

Ovo su neki od osnovnih saveta kako možete lečiti vašeg psa ukoliko prehlada nije opasna i koji bi trebali da vam pomognu da izlečite svog ljubimca.

Međutim ukoliko se ispostavi da je prehlada vašeg psa uznapredovala ili da se često javlja, veterinar će vam verovatno preporučiti da proverite krvnu sliku vašeg psa, što bi trebalo da uradite.

osnovu krvne slike videćete šta je tačno to što nedostaje vašem psu i samim tim će vas veterinar uputiti u dalje korake kako da vaš pas bude potpuno zdrav, veseo i pun energije.

Lečenje pasa antibioticima

Kada su u pitanju antibiotici, suludo je davati psu dozu leka po svojoj proceni, jer ko bi se još igrao sa tim kada su doze leka u pitanju.

Ipak je to pas a ne čovek i bez konsultacije sa veterinarom ne možete sigurno znati koja doza mu je odgovarajuća.

Budući da antibioticima i njihovim lečenjem uništavate crevnu floru vašeg psa, skorašnja istraživanja su čak pokazala da se i mnoštvo dobrih bakterija trajno uništava njima, čak i ukoliko koristite probiotike nakon terapije.

Preventiva

Da ne biste došli u situaciju da morate lečiti ljubimca, veoma je važno da se pozabavite preventivom.

Dobra preventiva je jedan od najznačajnijih faktora zaštite kada je u pitanju prehlada kod pasa kao i ostale pretnje po njegovo zdravlje.

Pod preventivom se najčešće podrazumevaju: redovna vakcinacija, regulisanje kvaliteta ishrane ljubimca, čišćenje od parazita itd.

Ovo su samo neke od preventivnih aktivnosti kojima možete sačuvati zdravlje Vašeg psa.

Takođe je jako važno da tokom zimskog perioda ne uskratite vašem ljubimcu fizičke aktivnosti.

Ukoliko je hladno, ne morate se zadržavati napolju, ali je svakako važno da dva do tri puta dnevno prošetate vašeg ljubimca.

Pored šetnje, postoje još neke aktivnosti koje možete praktikovati, kao i igre za psa o kojima smo pisali ranije.

Pored mogućih prehlada kod pasa, nikako ne zaboravimo na to da u zimskom periodu često dolazi i do povreda šapa i noktiju pasa, zbog čega se toplo preporučuje korišćenje zimske garderobe i specijalnih čizmica koje će štititi Vašeg ljubimca tokom šetnje.

pas-na-snegu-sa-šalom

Posle šetnje, obavezno treba pažljivo isprati šape i donji deo stomaka mlakom vodom.

Takođe uvek možete koristiti i specijalne kreme koje sprečavaju povrede, tako što ćete ih jednostavno namazati na jastučiće šapa.

Kada je reč o psima koji ne žive u kući/stanu zajedno sa vlasnikom, već u dvorištu, neophodno je što bolje izolovati njihovu kućicu kako bi se u njoj zadržavala toplota tokom zimskog perioda.

Osim svega navedenog, postoje i rase koje ne vole zimu i teže je podnose od drugih rasa.

To su psi koji imaju kraću dlaku, niži psi i psi sa kraćim nogama (jer se njihov stomak nalazi bliže zemlji), kao i psi sa kraćom njuškom.

Kao tipični primeri ovakvih pasa, mogu se navesti mops, francuski i engleski buldog, itd.

Kada vam je ljubimac bolestan, setite se da i njemu treba dodatna pažnja I nega, baš kao i nama kada smo u tom stanju.

Srdjan Stojadinovic

Od malena ljubitelj kućnih ljubimaca, naročito pasa, čijem sam se čuvanju dresuri i psihologiji ponašanja posvetio u poslednje 4 godine. Volim putovanja, sport, fotografiju i prirodu.