Koje su to rase pasa koje najduže žive

Nov 06, 2018

Prosečan životni vek psa iznosi 12 godina. Kako ovo vreme prolazi, tako veza između vlasnika i ljubimca postaje sve jača, a suočavanje sa gubitkom nikada nije jednostavno. Naravno, godine života su potpuno individualne i zavise od velikog broja faktora: načina života, genetike, pa i od same rase pasa. U nastavku vam otkrivamo rase pasa koje najduže žive u velikom broju slučajeva u odnosu na ostale.

  1. Novogvinejski pevajući pas

novogvinejski-pevajući-pas-rase-pasa-koje-najduže-žive

Prvi put čujete za ovog psa dok čitate naš blog? To nikako ne iznenađuje, s obzirom na to da ova rasa (koja je poznatija i pod imenom Dingo) predstavlja jednu od najređih na svetu. Potičući sa Nove Gvineje, Dingo je prepoznatljiv po svom specifičnom lajanju koje podseća na zavijanje vuka, nekada čak i na pevanje (a ovde možete čuti i kako to zvuči). Samo stotinak njih živi zatvoreno, dok se ostatak nalazi u divljini. Bez obzira na to što je ova rasa proglašena za jednu od najprimitivnijih na svetu, dosta je nežna i umiljata prema ljudima.

Prosečan životni vek: 18 godina

  1. Čivava

čivava-pas

Iako su čivave jedna od najmanjih rasa na svetu, ujedno su i među najdugovečnijim. Poprilično dugačak životni vek čivave duguju svojoj genetici, koja je izuzezno kvalitetna i oslobođena velikog broja naslednih bolesti, čime su one označene i kao jedna od najzdravijih rasa.

Prosečan životni vek: 17 godina

  1. Patuljasta pudla

patuljasta-pudla-pas

Pudle generalno imaju poprilično dugačak životni vek, ali patuljaste pudle (kao najmanje u svojoj grupi) u tome prednjače.

Prosečan životni vek: 16 godina

  1. Džek rasel terijer

džek-rasel-pas

 

Čini se već kao jasno utvrđeni šablon: manji psi imaju duži životni vek, ali ne možemo da se ne zapitamo da li na godine života džek rasel terijera utiče i njegova energičnost i uvek postojeća spremnost za akciju? J

Prosečan životni vek: 16 godina

  1. Kokapu

kokapu-pas

Ova rasa predstavlja jednu veoma interesantnu mešavinu koker španijela i pudle. Na svojoj  dugovečnosti najverovatnije može zahvaliti pudli, s obzirom na to da koker španijeli žive znatno manje.

Prosečan životni vek: 16 godina

  1. Australijski ovčar 

australijski-ovčar-pas

Australijski ovčar koji je nakon Drugog svetskog rata postao nezamenljiv na američkim farmama, poznat je po svojoj visokoj inteligenciji, snažnoj energiji i veoma izraženim nagonom za zaštitu. Ovaj pas sa jakim instinktom za teranje stoke, predstavlja najvećeg psa na našoj listi najdugovečniji rasa.

Prosečan životni vek: 15 godina

  1. Bigl 

bigl-pas

Interesantan podatak: najstariji bigl na svetu, Bač, bio je iz Virdžinije, a umro je 2009. godine u 27-oj godini života.

Prosečan životni vek: 15 godina

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset četiri godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi.